بیماری چشم سگ از جمله بیماریهای بسیار رایج هستند. در حالی که برخی ممکن است خفیف باشند و درمان آن در خانه امکان پذیر باشد، برخی دیگر میتوانند بسیار جدی بوده و بینایی سگ شما را تهدید کنند. با دانستن علائم و نشانههای هر یک از بیماریهای چشمی در سگها، به موقع وارد عمل شده و از گسترش آن جلوگیری کنید. در این مقاله از پت شاپ ملودی مهربانی قصد داریم تا انواع بیماریهای چشمان سگها را بررسی کنیم.
عفونت چشمی از بیماری های چشم سگ
در بیماری های چشم سگ، عفونت چشم سگ میتواند بر پلک، ملتحمه یا خود چشم تاثیر بگذارد. عفونت چشم سگ نشانه چیست و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرده یا آن را درمان نمود؟ عواملی مانند باکتریها، ویروسها یا قارچها عامل ایجاد عفونتهای چشمی هستند. بهتر است اطراف و محیط زندگی سگ را تمیز نگه دارید تا مانع از گسترش عفونت شوید. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر سگ را نزد دامپزشک ببرید:
- ترشح زرد، سبز یا قرمز از چشم
- تورم، پوسته پوسته شدن و ریزش موی اطراف پلکها
- تورم سفیدی چشم و قرمز شدن آن
- سگ شما چشمانش را بسته نگه میدارد
برای عفونت چشم سگ چه باید کرد؟ باید حتماً به دامپزشک مراجعه کنید. دامپزشک بخشی از عفونت را برداشته و بررسی میکند که آیا به قرنیه آسیبی وارد شده است یا خیر. در صورتی که عفونت در پلک نیز وجود داشته باشد، دامپزشک آنتیبیوتیک خوراکی تجویز خواهد کرد. برای درمان عفونت چشم سگ در خانه حتماً قطرههای چشمی و در صورت تجویز، آنتیبیوتیک را تهیه کرده و طبق نسخه مصرف نمایید.
بیماری قطره چشم گیلاسی در سگ
این نوع از بیماری های چشم سگ بیشتر در سگهای براکیوسفالیک مانند بولداگهای انگلیسی، پاگ ها و نژادهای غول پیکر سگها با پلکهای افتاده مانند بول ماستیف و نیوفاندلند رخ میدهد، هرچند ممکن است برای هر سگی این بیماری رخ دهد.
غده اشک سگ از پشت پلک حرکت کرده و ملتهب و متورم میشود و توپی از بافت صورتی شکل میگیرد که داخل چشم آنها را مسدود خواهد کرد. اگر مشاهده کردید که سگ شما دچار چنین حالتی شده است، حتماً او را نزد دامپزشک ببرید. زمانی که این بیماری خفیف باشد با قطره چشم ضد التهاب رفع میشود و غده اشکی به موقعیت طبیعی خود برمی گردد. با این حال، در بیشتر مواقع، برای جایگزینی غده اشکی نیاز به جراحی وجود دارد. اگر این مسئله را به موقع پیگیری نکنید، ممکن است عود کند.
بیشتر بخوانید: آلرژی در سگها و راه های درمان آن چیست؟
قی کردن چشمان سگ
علت قی کردن چشم سگ چیست؟ آیا میتوان آن در خانه برطرف نمود؟ اگر قی ساده باشد، با دستمال مخصوص حیوانات چشم را تمیز کنید. در صورت بالا بودن شدت و میزان قی، باید حتماً سگ خود را به دامپزشک ببرید، چراکه نشانهای از بیماری است. علت قی کردن ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد:
- خشکی چشم همراه با ترشح چسبناک
- اپی فورا یا اشک بیش از حد که باعث قی همراه با بوی بد و عفونت خواهد بود
- ضربه و جراحت چشم در زمان بازی
- در سگهای براکیوسفالیک احتمال شکل گیری قی بیشتر است.
بیماری چشمی گلوکوم در سگها
افزایش فشار داخلی کره چشم باعث ایجاد بیماری گلوکوم میشود. این افزایش فشار باعث آسیب به عصب بینایی یا شبکیه میشود. به طور معمول مایعی درون چشم جریان دارد که باعث حفظ فشار مناسب به داخل و خارج چشم میشود. در بیماری گلوکوم، یا مایع بیش از حد وارد شده یا خروجی آن درست انجام نشده است و همین باعث افزایش فشار میشود.
گلوکوم از انواع بیماری های چشم سگ است که با درد یا قرمزی چشم همراه خواهد بود. با پیشرفت بیماری، چشم سگ بزرگتر و دردناکتر شده و قرنیه کدر میشود.
این بیماری در حالت اولیه خود با دارو رفع میشود. داروهای تجویز شده، تولید مایع در چشم و امکان تخلیه بهتر مایع را فراهم کرده و باعث کاهش فشار میشوند. اگر دارو نتواند فشار و درد چشم را کنترل کند، دامپزشک ممکن است برداشتن چشم را توصیه کند که به آن انوکلئاسیون میگویند. شاید به نظر شما این روش افراطی به نظر برسد، اما چشم آسیب دیده بیشتر باعث ناراحتی و درد سگ خواهد شد و به این دقت کنید که سگها بدون چشم آسیب دیده در کنارتان میتوانند زندگی عالی داشته باشند، به همین علت برای جلوگیری از گسترش بیماری گلوکوم در اسرع وقت سگ خود را نزد دامپزشک ببرید.
بیشتر بخوانید : مشکلات سیستم گوارشی در سگها را چطور باید حل کنیم؟
التهاب چشم یا چشم صورتی در سگها
ورم ملتحمه یک عفونت باکتریایی است. بافت مخاطی مرطوب اطراف چشم و زیر پلک تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرند. علائم آن شامل ترشحات سبز یا زرد از چشم، مالش چشم به دلیل درد یا خارش، بسته نگه داشتن چشم و ایجاد رگهای خونی در سفیدی چشم و شفاف بودن قرنیه میشود.
این بیماری به دلیل آلرژی یا گاهی حمله ویروسی شکل میگیرد. بهترین قطره برای عفونت چشم سگ برای این بیماری را میتوانید از دامپزشک دریافت کنید. گاهی نیز پماد و استروئید برای کاهش التهاب استفاده میشود. به طول معمول چشم صورتی در عرض یک هفته برطرف خواهد شد.
اکتروپیون در سگها
اکتروپیون (Ectropion) از بیماری های چشم سگ است که در پلک پایین به سمت بیرون میافتد و چین میخورد. برخی از نژادهای سگ از جمله بولماستیق ها، سگهای باست، بلادهوند، رتریورها، بولداگها و اسپانیلها، به طور طبیعی دارای اکتروپیون خفیف هستند.
اغلب مسئله جدی نیست، اما اگر گسترش یابد منجر به التهاب مزمن، خشکی چشم و عفونت چشم در برخی سگها خواهد شد. در نتیجه، در صورت مشاهده علائم اولیه سگ خود را نزد دامپزشک ببرید. جراحی ممکن است بتواند اکتروپیون را در سگها اصلاح کند.
انتروپیون در سگها
انتروپیون (Entropion) وضعیتی است که پلک به سمت داخل چرخیده باشد. این بیماری ممکن است هر دو پلک بالا و پایین را تحت تاثیر قرار دهد. نژادهایی از سگها که معمولاً تحت تأثیر این نوع بیماری قرار میگیرند عبارتاند از:
- بولداگ انگلیسی
- ستتر ایرلندی
- لابرادور رتریور
- گلدن رتریور
- سنت برنادر
- روتوایلر
- گریت دینز
انتروپیون خفیف مشکلی ایجاد نمیکند. اگر موهای اطراف چشم یا پلک را مالش دهند، باعث تحریک و آسیب و همچنین عفونت خواهد شد. در موارد مزمن، ممکن است باعث آسیب دائمی به قرنیه و در نتیجه از دست دادن بینایی شود. انتروپیون را با جراحی میتوان رفع نمود.
آب مروارید یا کاتاراکت در سگها
سگهایی که به کاتاراکت مبتلا میشوند، قسمت مرکزی چشمشان کدر به نظر میرسد، زیرا عدسی چشم شفافیت خود را از دست داده است. بیماری کاتاراکت یا آب مروارید ممکن است یک یا هر دو چشم سگ را درگیر کند. این نوع از بیماریهای چشم سگ، میتواند ارثی یا ناشی از بیماریهای دیگر باشد. از دلایل ایجاد آب مروارید میتوان به دیابت اشاره کرد، زیرا گلوکز اضافی باعث تورم عدسی خواهد شد. در نتیجه، عدسی ممکن است پاره شده یا تبدیل به یووئیت (uveitis) یا التهاب شدید در چشم شود.
دلیل دیگر شکل گیری کاتاراکت، افزایش سن است. با افزایش سن ابتلا به آب مروارید، التهاب و عفونت داخل چشم افزایش مییابد. بسته به اندازه و شدت آب مروارید، برخی از سگها ممکن است بینایی قابل توجهی را از دست داده و نابینا شوند.
علت اصلی کاتاراکت باید توسط دامپزشک تشخیص داده شود. هیچگاه بدون مشورت با دامپزشک از قطره یا پماد یا دارویی برای سگ خود استفاده نکنید.
تنبلی چشم در سگها
تنبلی چشم یا استرابیسم (strabismus) عارضهای است که در آن ماهیچههای چشم سگ تحت تأثیر قرار میگیرند و حالتی به وجود میآید که یک یا هر دو چشم نمیتواند مستقیم به جلو نگاه کند.
استرابیسم در نژادهایی مانند پاگ و بوستون تریر مادرزادی و شایع است، در این حالت نیازی به درمان ندارد. اما اگر تنبلی به صورت ناگهانی ظاهر شد، حتماً سگ خود را به دامپزشک ببرید. تنبلی ناگهانی چشم سگ نشانهای از یک مشکل عصبی ممکن است باشد که بر سیستم تعادلی آنها تاثیر خواهد گذاشت.
بیشتر بخوانید : همه چیز در مورد بیماری دیستمپر در سگ ها
زخم قرنیه در سگها
زمانی که سطح قرنیه یا قسمت شفاف چشم، آسیب ببینید، زخم قرنیه شکل خواهد گرفت. زمانی که سگی به زخم قرنیه دچار شود، جلوی قرنیه به حالتی کدر در خواهد آمد. این حالت ممکن است با ترشحات سبز، زرد یا شفاف همراه باشد.
زخم قرنیه ممکن است ناشی از آسیب، عفونت یا التهاب باشد. سگهای نژاد براکیوسفالیک بیشتر به این حالت دچار میشوند. زخم قرنیه از جمله بیماری های چشم سگ است که بسیار دردناک خواهد بود، در نتیجه سگ تمام مدت چشم خود را بسته نگه میدارد و با مالش چشم میخواهد درد را رفع کند. درمان شامل آنتیبیوتیک برای عفونت چشم سگ است و در کنار آن از قلاده الیزابت استفاده میشود تا از ایجاد آسیب بیشتری جلوگیری کند. اگر چشم بهبود پیدا نکند، بینایی سگ محدود خواهد شد. برخی از سگها ممکن است برای درمان زخم به جراحی نیاز داشته باشند.
آبی شدن چشم سگ
مسئله آبی شدن چشم سگ ممکن است به دلیل آب مروارید، التهاب داخلی قدامی چشم، اسکلروز هسته عدسی، مشکل در بافت قرنیه، آب سیاه چشم و گاهی از علائم بیماری دیستمپر باشد. در صورتی که چنین حالتی را در چشم سگ مشاهده کردید، فوراً او را نزد دامپزشک ببرید. در صورتی که آبی شدن چشم سگ بدخیم باشد، منجر به نابینایی خواهد شد.
دلایل مختلفی ممکن است باعث این حالت شود که افزایش سن یکی از آنها است. تغییر طبیعی عدسی چشم سگها با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد و منجر به تغییر رنگ به آبی میشود.
چشمان ابری در سگها
سفید شدن چشم سگ یا حالت ابری به دلایل مختلفی رخ میدهد:
- زخم قرنیه
- خشکی مزمن چشم
- التهاب قرنیه به دلیل عفونت
- بیماریهای پلک که باعث تحریک قرنیه میشوند، مانند آنتروپیون یا تومورهای پلک
- گلوکوم و تومور در چشم
در صورت مشاهده سفیدی یا حالت ابری در چشمها باید در اسرع وقت به دامپزشک مراجعه کنید تا علت و درمان مناسب مشخص شود. رسیدگی سریع به این مشکل باعث میشود تا خطر آسیب دائمی به چشم کمتر شود.
مراقبت از چشمان سگها
برخی از بیماری های چشم سگ را نمیتوان کنترل نمود، اما کارهایی را میتوانید انجام دهید که به سالم نگه داشتن چشم سگها کمک خواهد کرد. برای مثال:
- به چشمان آنها نگاه کنید و هر تغییری را بررسی کنید. این کار را به طور منظم انجام دهید تا بتوانید واکنش سریعی داشته باشید.
- روتین سلامتی آنها و رفتن پیش دامپزشک را فراموش نکنید.
- با پنبه و پارچه نرم اطراف چشمهای آنها را تمیز کنید و حمام به موقع را از قلم نیندازید. انواع لوازم بهداشتی سگ را از بخش فروشگاه پت شاپ ملودی مهربانی تهیه کنید.
- ناخنهایشان را کوتاه کنید. اگر خودتان نمیتوانید این کار را انجام دهید از دامپزشک بخواهید برای شما این کار را انجام دهد.
- موهای اطراف صورت را کوتاه کنید. موها نباید آنقدر بلند باشند که باعث تحریک و تجمع عفونت شوند.
- هنگامی رانندگی پنجره را ببندید. درست است که سگها دوست دارند موقع رانندگی از پنجره بیرون را نگاه کرده و وزش باد را حس کنند، اما این حالت ایمن نیست و ممکن است حشرات، خاک یا آلایندهها وارد چشم و دهان آنها شوند.
سخن پایانی
بیماری های چشم سگ مسئله ای مهم و قابل توجه است. برخی از بیماریها به صورت مادرزادی در نژادهای مختلف دیده میشوند، اما در صورتی که بیماری به طور ناگهانی ظاهر شود، حتماً باید تحت مراقبت قرار گیرد. شما میتوانید با بررسی منظم حالت و وضعیت چشمها متوجه شوید که سگ شما به کدام عارضه دچار شده است. در صورت مشاهده هر گونه از علائم گفته شده حتماً به دامپزشک مراجعه کنید. برای پیشگیری از برخی بیماریها از جمله عفونت، میتوانید محصولات بهداشتی سگ خود را از پت شاپ ملودی مهربانی تهیه کنید. امیدوارم با خواندن این مقاله، اطلاعات مفیدی در زمینه بیماری چشم سگ کسب کرده باشید. با آرزوی سلامتی تمام دوستان کوچک و دوست داشتنی ما و شما!
سوالات متداول
انتروپیون بیشتر در چه نژادهایی دیده می شود؟
بولداگ انگلیسی، ستتر ایرلندی، گلدن رتریور و سنت برنادر برخی از نژادهایی هستند که به انتروپیون مبتلا می شوند.
به چه دلیل چشمان سگ قی می کند؟
مسائلی از جمله خشکی چشم، اپی فورا و ضربه از دلایل قی کردن شدید چشم های سگ می تواند باشد.
آبی شدن چشم سگ به چه دلیل رخ می دهد؟
بیماری هایی مانند آب مروارید، التهاب داخلی قدامی چشم، اسکلروز هسته عدسی، مشکلات بافت قرنیه، آب سیاه و بیماری دیستمپر باعث آبی شدن چشم های سگ خواهند شد.
آیا عفونت چشم سگ به جراحی نیاز دارد؟
اگر در شرایط اولیه عفونت به دامپزشک مراجعه کنید، با قطره چشم و آنتی بیوتیک خوراکی می توان عفونت را برطرف نمود. در صورت عود کردن عفونت باید طبق تشخیص و تجویز دامپزشک عمل کنید.