همه چیز در مورد بیماری هاری
هاری از بیماری های شایع در سگ است که حالت عفونی دارد و التهاب مغز یکی از عوارض اصلی آن است. این ویروس در تمام حیوانات خونگرم از جمله در انسان میتواند ایجاد بیماری کند. ویروس از بزاق حیوان هار و محل گازگرفتگی وارد بدن شده و شروع به تکثیر مینماید.هاری یک بیماری ویروسی کشندهاست که مخصوص گوشتخواران اهلی و وحشی بوده و انسان و سایر حیوانات خونگرم پستاندار به طور تصادفی و غالباً از طریق گزش به آن مبتلا میشوند.
میزان کشندگی این بیماری تقریبا صد در صد میباشد. اگر کسی توسط یک حیوان وحشی گزیده شده باشید، پزشک معمولا واکسن هاری را برای جلوگیری از عفونت قبل از ایجاد علائم، تجویز می کند.
شروع اولیه هاری با تب و ضعف عضلانی میباشد که شبیه علائم انفولانزا میباشد. هاری به دو شکل میباشد: هاری خشمگین و هاری ساکت. افراد آلودهای که به هاری خشمگین مبتلا می شوند بیش فعال و تحریک پذیر خواهند بود و ممکن است رفتارهای نامنظمی از خود بروز دهند. هاری ساکت مدت زمان بیشتری طول می کشد، اما اثرات آن به همان شدت است. افراد آلوده به آرامی فلج می شوند، سرانجام به کما می روند و جان خود را از دست میدهند.
در سگ و گربه ۳ تا ۱۰ روز قبل ازبروز علایم بالینی ویروس در بزاق حیوان وجوددارد و میتواند بیماری را انتقال دهد; اگر سگ و گربه درزمان گزش، آلوده به ویروس هاریباشند، علایم بالینی حداکثر ۵ تا ۸ روزبعد از حیوان گزیدگی ظاهر خواهد شد.
پس از طی دوره نهفتگی اولینعلامت بیماری تغییر در رفتار و عاداتحیوان میباشد. به گونه ای که حیوان بیش از اندازه به صاحب خود انس می گیرد و به گوشه ای پناه می برد و یا در بیشتر مواقع حیوان مضطرب و کم کم به صورت وحشی و درنده درآمده و به هر کس و هر حیوان که سر راه او باشد حمله می کند.
حیوان غذای خود را به خوبینمیخورد، به تدریج اندامهایش فلجمیشود و پریشان و مضطرب میگردد دهانش باز و از آن کف خارج میشود واز آب و نور میترسد و به علت عدم امکان بلع بر اثر گرسنگی و تشنگی و سرانجام بر اثر فلج دستگاه تنفسی می میرد. در انسان هم وضع به همین منوال میباشد. دوره نهفتگی بیماری در انسانمعمولا بین ۲ تا ۸ هفته است ولی کمتراز ۵ روز و تا یکسال هم میتواند باشد. درصورت ابتلای انسان به بیماری بعد ازطی دوره کمون علایم اولیهبه صورت خستگی، بی اشتهایی،بیقراری، تف اندازی، و گاهی سوزشو خارش در محل گزیدگی بروز می نماید.در مرحله تحریکپذیری علایمبیقراری، خروج کف از دهان، احساسحالت خستگی، ترس از نور و ریزشاشک از چشم بروز میکند. انسان هار بطور کلی نسبت به تمام محرک های فیزیکی، شیمیایی، حسی، بویایی عکس العمل شدید نشان می دهد ولی این عکس العمل ها و رفتار های تهاجمی یک تا ۵ دقیقه بیشتر طول نکشیده و در فواصل پیدایش آن ها بیمار خسته و کوفته ، آرام و بیحال بر روی تخت یا زمین می افتد. بیمار به تدریج با افزایش و تشدید انقباضات عضلانی و نخوردن غذا و نیاشامیدن آب ناتوان و فرسوده شده و سپسوارد مرحله اغما شده و نهایتا در اثر انقباضات شدید عضله قلب و بالاخره فلج دستگاه تنفسی فوت می نماید.
در مورد درمان بیماری یکسری کارها توسط پزشک انجام میشود. بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس هاری، برای جلوگیری از ایجاد عفونت یک سری تزریق توصیه می شود. ایمونوگلوبولین هاری، حاوی دوز فوری آنتی بادی هاری برای مقابله با عفونت، به جلوگیری از تثبیت ویروس کمک می کند. واکسن هاری نیز کلید پیشگیری از بیماری است. برای واکسن هاری در یک دوره ۵ تزریق در طول ۱۴ روز تجویز می شود.
سازمان کنترل حیوانات سعی در یافتن حیوانی دارد که شما را گاز گرفته است تا از نظر هاری آزمایش شود. اگر حیوان هار نیست، نیازی به واکسن با دوز بالا نیست. با این حال، اگر حیوان پیدا نشود، مطمئن ترین اقدام دریافت واکسن های پیشگیرانه است.
انجام واکسیناسیون هاری در اسرع وقت پس از گزش حیوان بهترین راه پیشگیری از عفونت است. پزشکان زخم را با شستشو به مدت حداقل ۱۵ دقیقه با آب و صابون، مواد شوینده یا ید معالجه می کنند. سپس، ایمونوگلوبین هاری را به شما می دهند و دوره تزریق واکسن هاری را شروع خواهید کرد.
البته اقدامات لازم که توسط خود فرد و اطرافیان او قبل از رفتن پیش پزشک انجام میشود بسیار حایز اهمیت است. تا حد مقدور در ساعات اولیه پس از گزش باید لابلای زخم را حداقل به مدت ۵ تا ده دقیقه با آب تمیز و صابون عمیقاً مورد شستشو قرار داد. این عمل مهمترین قسمت پیشگیــــــری از هاری به حساب می آید و می توان ادعا کرد که بیش از ۵۰ درصد پیشگیری از بیماری مربوط به رعایت این مسأله است. سپس با استفاده از شیلنگ و فشار آب باید کف صابونهای باقیمانده را از لابلای زخم خارج نمود، زیرا باقیمانده صابون می تواند مواد ضدعفونی کننده را بی اثر نماید. زخم را بعد از شستشو باید با الکل ۶۰ تا ۷۰ درجه یا محلول بتادین یک درصد و یا سایر مواد ضدعفونی نمود زخم را هیچ وقت نباید پانسمان نمود زیرا میکروب هاری بی هوازی است و بر اثر پانسمان رشد آن سریع خواهد شد.
اما بهترین کار پیشگیری از بیماری هاری میباشد. برای اینکار اقدامات ساده ای میتوان انجام داد که از جمله انها میتوان به موارد زیر اشاره کرد. حیوانات خانگی خود را واکسینه کنید و اجازه ندهید بیرون از خانه پرسه بزنند و اگر جیوان ولگردی دیدید به سازمان حمایت از حیوانات گزارش دهید. از تماس با حیوانات وحشی خودداری کنید. قبل از سفر به کشورهای در حال توسعه، کار نزدیک با حیوانات یا فعالیت در آزمایشگاهی که روی ویروس هاری کار می کنند، واکسن هاری را دریافت کنید. پیشنهاد می کنیم حتما همراه خود یک ضدعفونی کننده سگ برای حیوانتان داشته باشید.
ویروس هاری در حرارت ۵۰ درجه سانتی گراد در مدت ۱۵ دقیقه و در حرارت ۶۰ درجه در مدت ۳۵ ثانیه و در حرارت ۱۰۰ درجه سانتی گراد در مدت چند ثانیه از بین می رود.
بنابراین برای ضدعفونی وسایل آلوده کافی است چند دقیقه آنها را بجوشانید و یا از فنل و الکل استفاده نمایید.